Siim avastab noortevahetusi

Minu vabatahtlik kogemus hakkab vaikselt lõpu poole jõudma, kuid huvitavaid tegevusi jätkub sellegipoolest. Mõni aeg tagasi tekkis mul võimalus minna minu organisatsiooni La Vibria Intercultural poolt korraldatud noortevahetusele ja seda jäädvustada. Noortevahetusel oli kolm meeskonda – üks Itaaliast, üks Prantsusmaalt ja üks Hispaaniast, kuigi oli ka osalisi, kes algselt on pärit teistest riikidest. Igas meeskonnas oli 6-7 inimest ja noortevahetuse teema oli kokandus. Sellest tuleb ka noortevahetuse nimi – Masterchef.

Noortevahetus leidis aset väikeses külas nimega La Pobla de Claramunt, kestis 8 päeva ja iga päev oli sisustatud erinevate töötubadega. Tegevusi olid väga palju ning näiteks tutvustati osalistele kuidas teha juustu, kuidas korjata söödavaid taimi, tutvustati toorveganlust ehk kuidas saab inimene elada nii, et mitte kunagi ei valmista oma toitu kuumusega vaid sööb kõike toorelt. Üks ülesanne oli ka leida kohalik pere, kes võtaks 2-3 noort enda juurde õhtust sööma. Ülesanne oli küll keeruline, aga lõpuks leidsid kõik omale pere ja veetsid õhtu nendega ja sõid kohalikku toitu.

Iga meeskond tutvustas teistele ka enda riigi toitu ja seega said kõik proovida mitut erinevat sorti pastat, tiramisud, ratatouilled, crepe’sid, calçotte, alliollid ja palju teisi huvitavaid toite, mida kõik üheskoos valmistasid. Oli ka mitut sorti võistlusi nagu näiteks paella tegemise võistlus, kus tehti suurte pannidega kõikidele Valenciast pärit riisirooga.

Kõik osalejad lahkusid noortevahetusest uue mõtteviisiga – kuidas tervislikumalt toituda ja kuidas valmistada itaalia-, prantsuse- ja hispaaniapäraseid roogasid. Kindlasti õppisid kõik paremini nii inglise kui ka muid keeli rääkima ja loomulikult on nüüd kõigil mitmes riigis uued sõbrad, keda nad saavad tulevikus külastada.