„Kultuur purki“ tõi noortekeskustesse maitseid üle ilma

7.-13. novembrini toimus 20 noortekeskuses ja koolis üle Eesti „Kultuur purki!“ kultuuridevahelise kokkamise töötubade sari, mille idee on ühiselt süüa valmistades õppida tundma teist kultuuri. 

„Kultuur purki!“ sündmustel valmistasid üheskoos toitu Eesti noored ja Euroopa vabatahtliku teenistuse (EVT) vabatahtlikud. Valmistati gruusia, türgi, filipiini, horvaadi, ungari, armeenia, vene, ukraina, inglise, itaalia, hispaania, leedu ja saksa roogi. Vabatahtlikud panid paika menüü ning noortekeskused kutsusid kohalikud noored, kes kokkamises osalesid.

„Kultuur purki!“ toimus Kuusalu, Kristiine, Kesklinna, Põltsamaa, Iisaku, Imavere, Väätsa, Räpina, Sipa/Märjamaa, Kuressaare, Rannu, Alatskivi, Tõrva, Karula, Valga, Puka, Taheva ja Vastseliina noortekeskustes ning Valga põhikoolis ja Valga gümnaasiumis. Sama kontseptsiooniga ürituse korraldas ka Konstantin Pätsu Vabaõhukool.

Oma kogemust jagab meiega Kuusalus ja Alatskivil kokkamistöötubades osalenud grusiinlanna Nana (22). Nana tuli Eestisse EstYesi EVT koordinaatori Diana kutsel. Käesoleva aasta sügisest alates on Nana ülesandeks Kuristiku Gümnaasiumis toetada sotsiaalpedagoogi Mailist ning teisi õpetajaid septembrini 2017. Enne Eestisse tulekut tudeeris Nana Tbilisis sotsiaalpsühholoogiat ja sotsioloogiat. EVT kasuks otsustas ta, et enne magistriõpinguid laias maailmas midagi suurt ära teha ning omandada eluks kasulikke kogemusi ja oskusi.

15002521_1275461789165193_6845219771227163532_o

„Kultuur purki!“ kogemusest rääkides ei ole Nana kiitusega kitsi: „Kokkamistöötoad olid vahvad ja meil oli lastega koos lõbus!“ Ka meeldis talle noortekeskuse töötajate toetav suhtumine ning osalenud laste huvi. Nanal oli hea meel näha, et lastele toidud maitsesid. Ka Kuusalu valla noortekeskuste noorsootöö koordinaatoril Krista Allikul jätkub vaid kiidusõnu: „Oli väga vahva üritus. Nana oli super tore ja noortega väga vahetu. Ta sai noortega nii hästi kontakti ja Gruusia tähestiku ette lugemine tekitas mõnusat elevust, kuna see on meie omast nii erinev. Jätkuüritusena on meil tulemas 17. detsembril sama üritus koos Hispaania vabatahtlikega.“

15000780_1275461435831895_3963443333270197038_o

Kuusalus valmistas Nana gruusia köögi olulisemaid toite hinkaali ja adžaruuli hatšapuri. Hatšapuri on suur pannkoogikujuline pirukas, enamasti juustutäidisega. Hinkaalid on õhukesse taignasse keeratud lihapallid, mis meenutavad pelmeene. Alatskivis valmistas ta lisaks eelmainituile veel imeruuli hatšapuri ehk Imereti maakonnast pärit pannkoogikujulist Imeruli juustuga hatšapuri.

Hinkalide, adžaruuli hatšapuri ja imeruuli hatšapuri retseptid leiad roogade nimele klikkides. Nende toitude valmistamiseks läheb tarvis järgmisi koostisosi:
• Jahu
• Piim
• Munad
• Suhkur
• Sool
• Pärm
• Toiduõli
• Vesi
• Sealiha
• Pipar, koriander
• Ürdid, maitseained
• Kolme eri sorti juustu, et saavutada gruusiapärane konsistents

Menüüvaliku osas kommenteeris Nana: „Tagantjärgi olin üllatunud, kuidas ma üldse ei mõelnud, et võib-olla ei ole nii raske menüü lastele veel jõukohane. Kindlasti oleksin pidanud lihtsamad retseptid välja mõtlema ja rohkem aega planeerima, kuna aega gruusia kööki süvenemiseks ning toidu valmistamiseks jäi vajaka. Lapsed tahtsid kokkamisprotsessis väga osaleda, kuid ühel hetkel pidin tööjärje enda peale võtma, et kõigega õigeaegselt valmis jõuda“.

“Kultuur purki!” kuulub Noorsootöö nädala programmi, mida korraldas Eesti Avatud Noortekeskuste ühendus ja toetas Eesti Noorsootöö Keskus. Tegemist oli SA Archimedese Noorteagentuuri väärtusarenduse tegevuskava sündmusega, mida rahastab Haridus- ja Teadusministeerium.